Het veilig gebruik van essentiële olie

 Er zijn een aantal algemene richtlijnen voor veilig gebruik van essentiële olie. Ik raad je aan om eerst een basis workshop essentiële oliën te volgen, voordat je ze gaat toepassen. Op de basis workshop leer je hoe je essentiële oliën op een veilige en effectieve manier kunt gebruiken. Check de workshop agenda voor beschikbare data.

 

De algemene richtlijnen:

 • Lees altijd op de verpakking hoe de olie veilig kan worden toegepast. 
 • Test de olie altijd op de huid door 1 druppel aan te brengen en kijk hoe de huid reageert. Wordt deze rood en geïrriteerd, breng dan een basis olie aan om de essentiële olie te verdunnen. Gebruik hierbij geen water! Olie en water kunnen zich niet vermengen.
 • Essentiële olie mag NOOIT in de ogen of in de gehoorgang toegepast worden. Mocht dit per ongeluk toch gebeuren, verdun dan met een plantaardige basisolie. Gebruik geen water!
 • Bij irritatie van de huid, luchtwegen of maag  direct stoppen met gebruik en informatie inwinnen via info@organicbliss.nl.
 • Test bij de toepassing van essentiële olie bij kinderen eerst de sensitiviteit door eerst één druppel te gebruiken. Doe dit niet op de hand van het kind om te voorkomen dat het in de ogen komt.
 • Als je onder behandeling bent van je huisarts of specialist, of als je zwanger bent, win dan eerst advies in alvorens essentiële olie te gebruiken. 
 • Als een kind of volwassene meer dan 5ml. essentiële olie heeft ingenomen die niet voor oraal gebruik geschikt is, neem dan direct contact op met de huisarts.    

Toepassing van essentiële olie

    Het toepassen van essentiële olie is maatwerk en per mens verschillend. Wat voor de een werkt, heeft voor de ander weinig effect. Belangrijk hierbij is voor welke olie je kiest, de manier waarop je hem toepast, en het gebruiksmoment.

    Voor dezelfde aandoening zijn er verschillende oliën die een positief effect kunnen hebben. 

 

    De oliën kunnen op drie manieren toegepast worden: 

  

 Aromatisch

Door het opsnuiven of inhaleren van essentiële oliën wordt direct je welbevinden gestimuleerd.

Jouw geurzintuig werkt 1000 maal sterker dan je andere zintuigen. Dat verklaart ook waarom het zo'n sterk effect heeft op je stemming. 

  Er zijn een aantal manieren voor aromatisch gebruik:  

 • via een diffuser (koudestoom verdamper) - 4 druppels
 • wrijf 1 druppel in je handpalmen, maak een kommetje van je handen en plaats ze over je neus, een aantal keren diep inhaleren
 • doe een druppel op je kussen

 

Aromatische toepassing van essentiële olie heeft als voordeel dat het de lucht zuivert van ziektekiemen en ongewenste geuren,

het opent bovendien de luchtwegen en het heeft een positief effect op je stemming.

 

Uitwendig (topisch)

Essentiële oliën zijn makkelijk op te nemen via de huid. Je ervaart vrijwel direct de heilzame werking.

Door hun kalmerende, herstellende en desinfecterende eigenschappen worden ze veel toegepast in schoonheids- en massage salons.

 

 • Start met een goede basisolie zoals kokos-, argan-, jojoba- of amandel-olie. Hierdoor wordt de essentiële olie makkelijker verdeeld. Breng daarna de essentiële olie direct aan op het te behandelen gebied. 
 • Wrijf 1-2 druppels essentiële olie onder je voetzolen. Het wordt daar makkelijk opgenomen vanwege de grote poriën. Binnen 20 minuten verspreid het zich door je hele lichaam.
 • Breng enkele druppels olie aan op je hoofd, achter je oren, in je nek, op je borst en op je rug.

Inwendig

Essentiële olie kun je oraal of via een capsule innemen ter ondersteuning van je gezondheid.

Niet alle oliën zijn geschikt voor inname. Raadpleeg altijd eerst het Modern Essentials boek (zie hieronder), een echte "oliebijbel".  Uiteraard is het heel belangrijk dat de olie 100% zuiver is.

  Suggesties voor toepassing:

 • Doe 1 tot 2 druppels onder je tong en laat het rustig opnemen door je lichaam of doe 1 tot 2 druppels in een glas lauw water en drink het op.
 • Doe 1 druppel op een theelepel honing en neem het in. 
 • Doe enkele druppels in een lege capsule en neem die in.

     

Het Modern Essentials boek van AromaTools is een leidende gids voor essentiële oliën die je niet mag missen als je zuivere essentiële olliën gebruikt. Het is een overzichtelijk naslagwerk waarmee je de mogelijkheid hebt om vlug en gemakkelijk alle informatie te vinden over de manieren waarop je essentiële oliën kunt gebruiken.  Het bevat alle beschrijvingen van de dōTERRA oliën met een zoekmogelijkheid op klacht. 

 

De nieuwste editie van Modern Essentials is hier te bestellen.